Stueplanter

Stueplanter

Sådan får du fine stueplanter
Selvom planter får en god behandling, kan de stadig få sygdomme og skadedyr. Virus eller andre angreb på planten kan ofte være vanskelige at få bugt med, og vores bedste råd er desværre at smide planten ud, før den smitter de andre planter. Der kan dog købes midler, hvormed man kan bekæmpe skadedyr, men en plante kan også mistrives uden at være syg.

Nedenfor fortæller vi, hvad du kan gøre, hvis dine planter ikke udvikler sig, som du ønsker. Der kan ofte være flere grunde til, at blomster udvikler sig negativt. Det er vigtigt, at du overvejer, hvordan du har behandlet planterne og laver ændringer ud fra dette. Finder du ingen årsag til, at din plante skulle udvikle sig forkert, er du velkommen til at medbringe den i butikken, så vores fagfolk kan hjælpe dig med tips og råd.

Planter, der hænger med hovedet
Hænger din plante med hovedet, mangler den som regel vand – specielt om sommeren. Ofte kan for høje temperaturer og for meget lys få planten til at mistrives, men for meget vanding kan også være et problem, derfor er det utrolig vigtigt at overveje plantens vandmængde og placering.

Brune blade
Brune pletter på blade forekommer ofte, på grund af for lave temperaturer indendørs, men det kan også skyldes, at planten har fået direkte sollys. Vanddråber som ligger på bladene kan virke som en lup og give brændemærker. Brune blade kan også skyldes kalkmangel, eller for meget gødning, og får din plante brune bladspidser betyder det, at planten får for lidt vand.

Gule blade
Når de gule blade fortsat hænger på stilken, tyder det på, at vandet er for hårdt, eller at jorden er blevet sur, og i så fald bør planten omplantes. Små, gule blade kan skyldes generel mangel på næring, mens gule kanter på bladene kan betyde mangel på fugtighed.

Planter, der mister deres blade
Det er naturligt, at blade bliver gule og falder af planterne, men mister planten mange blade, kan det skyldes en pludselig forandring i plantens miljø, som eksempelvis hyppig temperaturskift, eller træk, men det kan også skyldes tørre rødder eller overvanding. Hvis det er de nederste blade, som falder af, kan det skyldes for lidt lys, eller for stærk varme, eksempelvis fra en radiator.

Dårlig blomstring
Vil blomsterne på din plante ikke komme frem, kan planten have fået for meget næring. Nogle planter skal beskæres ofte, før blomsterne trives bedst, mens andre bare er længere tid om at blomstre. For at opnå de bedste betingelser for blomstring, skal man overveje temperaturen, vanding og luftfugtigheden, da nogle blomster ikke kan tåle for tør luft.

Dårlig vækst
Det er normalt, at planterne kun vokser lidt om vinteren, men det kan også skyldes for meget vand, eller utilstrækkeligt med næring i vækstperioden, mens en anden årsag kan være for lidt lys, eller for dårlig plads til rødderne.